sujet

Nytt, enkelt och innovativt parkeringssystem i Region Skåne

05.10.2015

Region Skåne i Sverige startade tisdag den 1 september 2015 med ett nytt och enkelt parkeringssystem i sina parkeringshus Läkarhuset och Glashuset. Läkarhuset är enbart för personal och Glashuset delas av besökare och personal. Totalt finns det 293 platser i Läkarhuset och 511 platser i Glashuset.
Nu kan bilister fritt köra in och ut ur parkeringshuset utan att engagera sig i parkeringssystemet. Allt sköts nämligen automatiskt genom att systemet läser av registreringsskylten med LPR (Licence Plate Recognition) - teknik.

 

LPR-teknik i parkeringshus
Registreringsskylten läses av och systemet identifierar automatiskt dem som har kört in och ut. Resultatet blir att trafikflödet effektiviseras vid både in och utfart. Trots att parkeringssystemet har genomgått stora förändringar, fungera det nya systemet mycket bra. Personalen har själva gått in och registrerat sig på SwappAccess, och när systemet togs i drift hade alla som ville köpa ett abonnemang också fått det.

”Ska villigt erkänna att jag hade viss skepsis till att detta skulle fungera på ett tillfredsställande sätt. Det skulle visa sig att den oron inte var befogad. Arbetet med att implementera SwappAccess till 1/9-2015 startade redan 2014. Under vägen, innan och under införandet hade vi en fantastisk hjälp framförallt av Robert Lindqvist som motor och ansvarig från Swarco. Krister Sjögren, Thomas Kofoed och Johan Ribero har med sina fantastiska kunskaper bidragit till att SwappAccess i Helsingborg har blivit en succé. Parkeringsområde Helsingborg har gått från ett av de största problemområden till att bli ett självspelande piano. Vilket vi är tacksamma för. Kan varmt rekommendera de som eventuellt har tvivel om att införa SwappAccess”,säger Stefan Eriksson, Device Chef, om det nya parkeringssystemet.

Från manuella system till enkel automatisering
Innan Swapp Access blev installerat fungerade parkeringssystemen så att om användaren ville ha abonnemang så var man tvungen att skriva upp sig på en lista. Efter detta fick man en prioritet, beroende på hur långt bort från sjukhuset man bodde. Nu kommer det att ändrats så att alla som arbetar i Region Skåne, som har giltigt RSID-nummer, har rätt att köpa ett abonnemang.

Enkelt att registrera sig
Registrering kan man göra var som helst genom att skapa ett konto via webbportalen till Swapp Access. Och parkeringen betalas i förskott.

Bra information i förväg
Region Skåne har arbetat med att förbereda användarna i förväg. Bland annat har man delat ut broschyrer och instruktioner med bilder. Dessutom hade Swarco inplanerade informationsdagar för personalen innan själva driftstarten. Swarco var också med de första två dagarna för att svara på frågor om det nya parkeringssystemet.

Det finns hjälp i parkeringshuset - med 06-24 support
Om man behöver hjälp i garaget, så finns det möjlighet att prata med SWARCO kundsupport i Karlstad.
På infartspekaten finns möjlighet att trycka på en knapp för att få support via intercom. Med hjälpkamera på både kunden och registreringsskylten på bilen, kan användaren enkelt förklara och visa vad han behöver hjälp med. Från vår supportavdelning har vi också fått feedback att systemet fungerar väl och att användarna förstår systemet.

SWARCOs leverans till parkeringshusen:

  • Utbyggnad av parkeringshuset Glashuset med en extra infart och en extra utfart.
  • Installerat nytt övervakningssystem och LPR-system.
  • Installerat ett nytt P-LED-system i huset som visar antal platser uppe respektive nere samt antal lediga abonnemang i Glashuset samt Läkarhuset på en fasadskylt.
  • Installerat en ny intercomväxel.
  • Installerat nytt övervakningssystem och LPR-system i Parkeringshuset Läkarhuset.
  • Installerat dörrläsare på alla entrédörrar för access med dörrkod via swappaccess.

Dom har även uppkopplad kundsupport 06-24.

Nästa steg
Kunden är mycket nöjd så här långt och nästa steg blir att införa parkeringssystem för kortsiktiga kunder. Besök/kortsiktiga kunder kommer att kunna registrera sig på Swappaccess där dem även registrerar sitt kreditkort, och kommer då på samma sätt kunna åka in och ut ur parkeringen utan att lyfta ett finger.
Bommen öppnar sig vid infart samt öppnar och släpper ut vid utfarten och kvittot kommer på mailen.